Anmäl dig

Riskutbildning

Den 1 april 2009 utökades den obligatoriska riskutbildningen

Riskutbildning består av två delar
 • Risk 1:an
 • Risk 2:an

Anmäl dig

Riskutbildning

Du måste göra en riskutbildning innan du gör kunskaps- och körprovet för behörighet B. Utbildningen består av två delar:

 • Del 1 handlar om alkohol och droger, trötthet i trafiken och andra riskfyllda beteenden.
 • Del 2 handlar bland annat om hastighet, säkerhet och körning vid olika väg- och väderförhållanden. Halkbana ingår i den här delen.

Del 1 (den så kallade ”Risk 1:an”) är riskutbildningens nya del. Den omfattar hur alkohol, andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt påverkar oss i trafiken.

Del 2 är riskutbildningens gamla del (kallas ofta ”halkbana”). Den omfattar hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden.

När du fått en tid av oss på Risk 2 så samlas vi på trafikskolan ( om inget annat anges )

Syftet med Risk 1:an

är att du ska lära dig hur du undviker att hamna i svåra situationer och att du ska förstå hur till exempel hastigheten påverkar dina möjligheter att klara svårigheter.

Båda delarna måste vara genomförda och giltiga innan du gör kunskaps-och körprov. När riskutbildningen är registrerad och giltig får du genomföra dina prov hos Trafikverket.

Riskutbildningen gäller till den dag du tar ditt körkort eller i högst fem år. Tänk på att utbildningen för motorcykel inte gäller för personbil.

förlagd kurs

Kursen är förlagd vid ett tillfälle på cirka 3,5 timme, varav 3 timmar är effektiv kurstid. Resterande tid är avsedd för fika och bensträckare.

Observera att du måste ta med giltig legitimation till båda riskutbildningarna!

  Har du frågor?

  Telefon
  013-14 52 21
  Öppettider
  Mån – Tis 08.30 – 18.00
  Ons – Tor 08.30 – 17.00
  Fredagar 08.30 – 14.00
  • R1&2
  Riskutbildning
  Om du går på en trafikskola anmäler skolan dig till riskutbildningen. Den som håller utbildningen rapporterar in att du har gjort riskutbildningen.

  Gänget som håller er Riskutbildningarna.

  Anders-wadman
  Anders Riskutbildare
  Kadri
  Kadri Riskutbildare
  IMG_3034
  Helena Riskutbildare
  Jonas_r
  Jonas Riskutbildare