Anmäl dig

EcoDriving

Ett planerat och smart körsätt har stor effekt på utsläppen.

Ecodriving = Sparsam körning
  • Undvik 1:ans växel
  • Kör på så höga växlar som möjligt
  • Accelerera ganska snabbt
  • Undvik kopplingen
  • Hoppa över växlar
  • Motorbromsa ofta
  • Undvik att bromsa och stanna
Kontakta oss

Eco-driving

Visste du att ekonomisk körning kan minska din bränsleförbrukning med 10 till 20%? Kör på så höga växlar som möjligt och bromsa aldrig bort rörelseenergi utan motorbromsa så ofta det går. Kör aldrig på högre varv än 3000 varv/minut så blir plånboken glad.

Kör på hög växel

Växla upp tidigt och kör på så hög växel som möjligt. Att köra på höga varvtal ökar utsläppen av kolväten och kväveoxider som är hälso- och miljöfarliga. Låt därför aldrig varvtalet överskrida 3000 varv/minut och gasa inte mer än halv gas.

Acceleration kostar bränsle. Ju högre växel du kör på desto mindre bränsle drar bilen. Ett par billängder räcker för att växla upp från första till andra växeln. Växla från 2:an till 4:an eller 3:an till 5:an. På jämn väg kan de flesta bilar köras på 5:ans växel i 50 km/tim.

Jämnt gaspådrag och håll hastighetsgränserna

Med ett jämnt gaspådrag sparar du bränsle. Förändringar i hastighet kostar. Acceleration i högre hastigheter ökar dessutom bränsleförbrukningen mer. Förbrukningen ökar med cirka 20% om du höjer hastigheten från 90 till 110 km/tim. Håll hastighetsgränserna och spara pengar.

Motorbromsa

Att bromsa är alltid slöseri med energi. Använd därför motorbroms så mycket som möjligt. Genom motorbromsning kan du hålla bränsleförbrukningen helt avstängd. Släpp gasen i tid och släpp den helt. På det sättet kan du slippa använda fotbromsen helt och hålla nollförbrukningen vid en inbromsning.

Släpper du gasen och motorvarvtalet överstiger 1500 varv per minut tillförs inget bränsle till motorn. Växla ner strax innan motorvarvtalet minskat till 1200 – 1300 varv per minut. Upprepa nerväxlingen om det behövs.

Kör inte på tomgång

Avgaserna från bilen är som giftigast när du startar bilen. Undvik därför tomgång så mycket som möjligt och särskilt när bilen är kall. Backa därför in bilen när den är varm, så att du kan köra ut framåt och komma iväg snabbare när bilen är kall, vilket minskar bränsleförbrukningen. Behöver du skrapa rutorna – gör det innan du startar bilen.

Rulla i medlut, håll jämnt gaspådrag i motlut

När du släpper gasen helt går bränsleförbrukningen ner till noll. Detta kan utnyttjas vid medlut, då du kan passa på att rulla utan gas.

Inför ett motlut är det bra att försöka komma med fart för att undvika acceleration. Har du bra fart kan du köra på en hög växel vilket spar bränsle.

Följer ett motlut efter ett medlut försöker du använda fart från nedförsbacken, så slipper du öka pedaltrycket i uppförsbacken.

Använd motorvärmare

Varje kallstart av bilen innebär ökad bränsleförbrukning och ökade avgasutsläpp. Med motorvärme kan du spara upp till 1 deciliter bränsle vid varje körning och under en resa på 6 km kan du minska utsläppen med 50-80% om du använt motorvärmare.

Använd motorvärmare rätt genom att koppla in den 1,5 timme vid temperatur under -15 grader, 1 timme vid temperatur upp till 0 grader och 20 minuter vid temperatur upp till +10 grader.

Använd gärna timer, går motorvärmaren längre än den rekommenderade tiden uppstår onödig energiförbrukning.

Serva bilen regelbundet och kolla däcktrycket

Regelbunden service av din bil kan minska bränsleförbrukningen med 5-10%. Serva bilen enligt instruktionsboken. Byt oljor och filter och se till att motorn är ren.

Ringtrycket kan minska bränsleförbrukningen med mer än 5% samtidigt som däcken håller betydligt längre och bilens köregenskaper förbättras. Kontrollera därför ringtrycket vid varannan tankning. Fyll gärna 10-15% över det rekommenderade ringtrycket.

Ta bort takbox och takräcke

Takbox och takräcke skapar onödigt luftmotstånd. Ju tyngre och större takboxen är desto mer ökar den bränsleförbrukningen: mer än 1 deciliter extra bränsle per mil jämfört med att köra utan.

Ta bort takboxen eller takräcket när du inte använder dem. Tänk även på att inte köra runt med onödigt innehåll i bagageutrymmet.

Stäng av klimatanläggning när den inte behövs

Klimatanläggningen i bilen drar upp till 1 deciliter extra bränsle per mil. Tänk därför på att stänga av den när den inte behövs.

För hållbar bilism:
I Sverige uppskattas 1 000 ton olja spridas i naturen via däckslitage. Kör med däck som är fria från HA-olja.

För hållbar bilism:
Med rätt lufttryck i dina däck minskar du
rullmotståndet och bränsleförbrukningen. Det kallas eco-driving.

Tips då bilen står stilla

  • Var noga med skötsel och underhåll. Följ serviceintervallen. Byt olja, filter och tändstift enligt din biltillverkares rekommendationer.
  • Kontrollera att du har rekommenderat lufttryck i däcken. Med lite högre tryck än normalt rullar bilen ännu lättare.
  • Ta bort takboxen när den inte ska användas.
  • Töm last- och bagageutrymmet på alla onödiga och tunga prylar.
  • Använd motorvärmare en och en halv timme före körning vid en temperatur under -15 grader, en timme upp till 0 grader och 20 minuter upp till +10 grader.

Tips då bilen rullar

  • Med eco-drivning (eller snålkörning, sparsam körning) gör du din bensin- eller dieselbil mer miljövänlig.
  • Grundprincipen är att köra på högsta möjliga växel (och därmed lägsta varvtal). Hoppa därför över växlar. Från ettan till trean. Från trean till femman. Högsta växel kan ligga ifrån 50 km/h.
  • Låt bilen rulla utan gaspådrag i kraftigt medlut (vid mycket kraftigt medlut kan det löna sig att lägga växeln i friläge) och använd medlutskraften för att komma uppför i motlut. Undvik att accelerera i motlut.
  • Se till att bromsarna inte ligger på, bilen ska rulla lätt.
  • Jämnt tryck på gaspedalen. Så få inbromsningar med fotbroms och gaspådrag som möjligt.
  • Gasa inte för mycket och varva inte motorn i onödan.
  • Motorbromsa (släpp gaspedalen och växla ner) istället för att fotbromsa. Med motorbromsning stängs ofta bränsletillförseln ner till 1 500 varv. Växla ner strax före 1 500 varv och behåll bränsleavstängningen.
  • Måste du stanna mer än en minut, vid köbildning eller vid trafikljus, stäng av motorn.
  • Använd aldrig AC (luftkonditioneringen) annat än när det är absolut nödvändigt.
  • För automatväxlade bilar gäller det att köra mjukt och att växla upp så tidigt som möjligt. Undvik farthållare på ojämna och backiga vägar.

 

Källa: Transportstyrelsen, MSverige

EcoDriving utbildning

Hos oss på Magnusons kan du som vill gå en så kallad EcoDriving utbildning. Vi vänder oss både till företag och privatpersoner.

EcoDriving är en utbildning som lär dig köra sparsamt och ekonomiskt samtidigt som du värnar om miljön. Du får lära dig en körteknik som kan ge 10-20% lägre bränsleförbrukning än de flesta har idag. Tekniken är framtagen för att minska bilens miljöpåverkan, men den medför samtidigt påtagligt lägre bränslekostnader och mindre slitage på bilen.

    Har du frågor?

    Telefon
    013-14 52 21
    Öppettider
    Mån - Tis 08.30 - 18.00
    Ons - Tor 08.30 - 17.00
    Fredagar 08.30 - 14.00